‘We blijven de landbouwers ondersteunen, ondanks het gewelddadig optreden van Israël.’

2 Aug

Gezien de recente gebeurtenissen krijg ik de verslagen niet op tijd rond. Dit dus met enige vertraging…


Woensdag 28 juli 2010.
Een tweehonderd demonstranten trekt naar de bufferzone in Nahal Oz, ten oosten van Gaza city.
‘Popular Campaign for the Security in the Bufferzone’, een overkoepelende organisatie die boeren en bewoners van de bufferzone vertegenwoordigt, organiseert de betoging. Ondanks het risico beschoten te worden door het Israëlische leger roept Abu Walid Mahmoud Al-Zag van ‘Popular Struggle Front’ op tot deelname aan deze betogingen.
Hij is coördinator van de organisatie en verduidelijkt het belang van deze acties: :
‘We willen de landbouwers, die hun land bewerken in de bufferzone, ondersteunen ondanks het regelmatig gewelddadig optreden van Israël. We zullen blijven weigeren dat de toegang tot ons land gecontroleerd wordt door het brutale beleid van de Israeli Occupation Forces (IOF).’

Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC), rapporteert dat de vruchtbare landbouwgrond rond de bufferzone tot een paar jaar terug de helft van de noden van de bevolking in Gaza dekte.
Omwille van de belegering van de grenzen van Gaza en de continue aanvallen, is de productiviteit in de landbouwsector serieus gedaald. Van de 175 OOO dunams landbouwgrond zijn er 60 tot 75 000 dunams verwoest tijdens Israëlische invasies. Tijdens operatie Cast Lead alleen al werd 35 tot 60 procent van de landbouwindustrie verwoest en ook de enige landbouwschool in Beit Hanoun. Dit volgens UN en WHO.
Oxfam rapporteert dat de combinatie van de oorlog en het beleid in de bufferzone 46 procent van de landbouwgrond ontoegankelijk en onbruikbaar maakt.

In de voorbije twaalf maanden werden er 220 Israëlische aanvallen gesignaleerd waarvan 116 sinds het begin van 2010. Tussen januari en april 2010 werden 14 mensen gedood en 50 verwond tijdens aanvallen in de bufferzone. (PCHR, op 30 april).

Op 28 april van dit jaar werd de 21 jarige Ahmed Deeb vermoord tijdens een demonstratie in Nahal Oz. Hij werd geraakt door een ‘dum dum’ kogel, een projectiel dat fragmenteert bij het treffen van het lichaam en gruwelijk verwondt. Hij bevond zich toen op 100 meter van het hekken dat de Israël-Gaza grens vormt.
Woensdag 28 juli vuurde het Israëlische leger niet af. Gezien het grote aantal incidenten blijven de demonstranten tegenwoordig op een grotere afstand van het hekken.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: