Demonstranten onder spervuur van kogels

20 Sep

Dinsdagmorgen 14 september werden demonstranten zwaar beschoten tijdens een vredesbetoging in de Gazastrook. De protestactie aan de grensovergang van Beit Hanoun werd georganiseerd door Palestijnse activisten van ‘Local Initiative Group’. Samen met bewoners van de grenszone en vier leden van ‘International Solidarity Movement’ trok de menigte naar de plaats waar recent drie landbouwers gedood werden tijdens een Israëlische invasie in de Gazastrook. De 91-jarige Ibrahim Abu Sayed en zijn 16-jarige kleinzoon werden hierbij gedood na het afvuren vanaf een Israëlische tank.

De betoging werd bijgewoond door verscheidene Palestijnse jongeren, die protesteerden tegen de inbeslagname van Palestijns land voor het instellen van de zogenaamde ‘bufferzone’. Deze bufferzone is 300 meter breed en strekt zich uit langs de volledige oostelijke grens Gaza-Israël. Volgens het recent uitgebrachte rapport van de Verenigde Naties ‘Between the Fence and a Hard Place’ worden Palestijnen op een gewelddadige manier de toegang tot een gebied van 1500 meter van het scheidingshekken ontzegd. Gezien 35 procent van de landbouwgrond in Gaza zich in deze veiligheidszone bevindt, veroorzaakt het verbieden van toegang tot dit land dan ook een gigantisch verlies aan voedselproductie en inkomsten.

Op een voorgaande betoging slaagden de demonstranten erin om prikkeldraad, die hen weerhield om hun land te betreden, te verwijderen. Tijdens de Israëlische invasie, twee dagen voorheen, hadden tanks en bulldozers daar echter een greppel gegraven, ongeveer een kilometer lang, drie meter diep en twee meter breed.

De demonstranten marcheerden tot aan de greppel, 100 meter van de scheidingsmuur, scandeerden en wuifden met vlaggen en plantten 1 Palestijnse vlag voorbij de greppel. Toen ze de greppel terug probeerden te dichten, opende het Israëlische leger vuur. Onder zwaar afvuren met scherp geschut, scandeerden de demonstranten hun eisen en reden van hun aanwezigheid. Sommigen neergehurkt om dekking te zoeken voor kogels die afgevuurd werden op een afstand van vijf meter van de demonstranten.

“We wonen deze betoging bij daar deze veiligheidszone een gigantische oppervlakte Palestijns land in beslag neemt,” verklaart de 18-jarige Hussam. “We willen niet gescheiden zijn van ons land, het is Palestijnse landbouwgrond en mensen worden gedood wanneer ze hun grond proberen te bewerken. Daarom komen we hier, om deze landbouwers te ondersteunen.”

Het afvuren creëerde een sfeer van terreur en angst onder de demonstranten, daar ze geen veilige plaats hadden om zich te verbergen in het verwaarloosde gebied. Ondanks dit slaagden ze er toch in om hun boodschap de wereld in te sturen: “Boycott Israel”. “De aanvallen op burgers in de bufferzone, die onze huishoudens verwoesten en ons land wegvegen, zijn al jaren aan de gang. We vragen de internationale gemeenschap om niet stil te blijven maar de verantwoordelijkheid op te nemen om deze blijvende misdaden en het overtreden van internationaal recht aan te vechten,’ stelt Saber Al Za’anin van ‘Local Initiative Group’ duidelijk.

De veiligheidssituatie in het gebied verbetert er niet op. Op 12 september werden drie burgers gedood op 700 meter van het scheidingshekken terwijl ze zoals elke dag hun dieren kwamen voederen die rond de restanten van hun voormalig huis aan het grazen waren. Ze werden onmiddellijk gedood. Ibrahim werd ernstig verwond door granaatscherven in zijn aangezicht, borstkas en maag. De achterkant van het hoofd van zijn kleinzoon Hossam werd opgeblazen.

De Abu Sayed familie was reeds het slachtoffer van verscheidene gewelddadige aanvallen in de bufferzone. In 2000 werd hun huis verwoest door bulldozers, hun herbouwde huis werd terug verwoest tijdens Cast Lead, de drie weken durende Israëlische aanval op Gaza tijdens de winter van 2008-2009. Hierbij werden meer dan 1400 Palestijnen gedood.

Deze betoging was een boodschap naar de buitenwereld en toont een onbreekbaar publiek verzet. “We blijven de landbouwers ondersteunen. Ze zijn het slachtoffer van voortdurende aanvallen op hun land, hun olijfbomen en hun leven. Ondanks de terreur, die tegen ons gebruikt wordt, blijven we verdergaan,” vervolgt Saber Al Za’ain.
“We blijven terugkeren naar ons land en we blijven vasthouden aan onze rechten.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: