20-jarige wordt neergeschoten tijdens vredesbetoging in de bufferzone

28 Sep

Zondag 26 september
Een 200 demonstranten trekken naar de bufferzone in Faraheen. De betoging richt zich op het einde van de nederzetting bouwstop, een schending van internationaal recht en een beleidsvoering die een verdere illegale beslagname van Palestijns land met zich meebrengt. Deze en twee gelijkaardige betogingen in Beit Hanoun en Maghazi werden georganiseerd om het sterke Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezettingspolitiek uit te drukken.
In Beit Hanoun en Maghazi werden geen incidenten gesignaleerd. In Faraheen werd er echter veelvuldig met scherpe munitie afgevuurd nadat de demonstranten de grens naderden, hun boodschappen scanderend.
De 20-jarige Sliman Abu Hanza, één van de demonstranten werden neergeschoten op 100 meter van de grens Gaza-Israël. Zijn vriend Kamal, die zich vlakbij Sliman bevond, omschrijft wat er gebeurde:
“Ik liep naast Silman, we hadden net een Palestijnse vlag neergeplant, in de buurt van de grens, enkel een vlag. Toen de Israëlische jeeps aankwamen openden ze onmiddellijk vuur op ons. Ik liep terug en zocht dekking in een greppel. Plots zag ik Silman neervallen. Hij werd geschoten in zijn onderbuik. Samen met enkele andere demonstranten droegen we hem over de velden, zo’n 500 meter, naar een motorvoertuig dat ons tegemoet kwam.”
Silman werd in kritieke toestand naar het Europa ziekenhuis in Khan Younis afgevoerd. Zijn dunne darm bleek doorboord en de iliacale ader was beschadigd. Er werd onmiddellijk een operatie uitgevoerd waarbij een stuk darm werd verwijderd.
24u later werd zijn toestand als stabiel omschreven door de behandelende arts.

Silman is één van de vele slachtoffers van de frequente aanvallen op burgers in de grenszone. Tien dagen geleden werden drie landbouwers gedood in Beit Hanoun en vorige vrijdag werd een visser vermoord toen hij zich op slechts twee kilometer van de kust bevond.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: