IOF vuurt af op vissers en doodt 20-jarige

28 Sep

Vrijdagmorgen 24 september omstreeks 9 uur vaart de 20-jarige Mohamed Mansour Baker uit met zijn drie neven, Rami, Hosni en Omar. Wanneer ze zich op ongeveer 2000 meter van de kust bevinden, vaart een Israëlisch oorlogsschip recht op hen af. Vanop een afstand van 100 meter beginnen ze af te vuren op de vier neven, zonder reden, zonder waarschuwing. Mohamed wordt getroffen door een kogel in de rechter borststreek. Hij valt neer en bloedt hevig. Zijn neven schreeuwen naar de Israëlische militairen om het schieten te stoppen gezien de verwonding van Mohamed. Het IOF (Israeli Occupation Forces) blijft de boot echter beschieten gedurende een 10-tal minuten. Daarna wijzigen ze koers en varen terug.
De drie neven varen onmiddellijk naar de kust en brengen Mohamed over naar het ‘Kamel Nasser Hospital’ in Beit Lahia. Bij aankomst in het ziekenhuis blijkt Mohamed reeds te zijn overleden.

De Baker familie leeft reeds jaren van de visvangst. Omar, Rami en Hosni zijn ervaren vissers. Mohamed vergezelde hen vrijdagmorgen voor de eerste maal. Daar hij volgende maand in het huwelijk zou treden, wou hij een inkomen verwerven.

Ik bezocht de familie van Mohamed en bracht enige tijd door bij de rouwende vrouwen.
“Mohamed was een goede kerel, heel eerlijk en behulpzaam,” vertelt Tahani me, de tante van Mohamed. “Maar deze bezetting maakt geen onderscheid tussen een verzetsstrijder, een visser, een dokter, een kind of een oude man. We zijn allen blootgesteld aan de dood.”
De vrouwen eisen een naleving van het internationaal recht en een bestraffing van de militair die hun geliefde vermoordde.
Palestinian Center for Human Rights (PCHR) veroordeelt de misdaad en roept de internationale gemeenschap op in te grijpen en druk uit te oefenen op het IOF om alle aanvallen op Palestijnse vissers in de Gazastrook te beëindigen en hen vrij te laten varen en vissen in de Gazaanse wateren. Een onmiddellijke interventie wordt geeist om alle misdaden begaan door het IOF tegen de vissers te stoppen, inclusief het terroriseren van vissers, het beschieten van hen en het in beslag nemen van hun boten en hun gereedschap.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: